دیگ بخار
دیگ بخار (steam boiler) به مجموعه ای اتلاق می شود که با دریافت انرژی آب را به بخار تبدیل نماید. بویلر ها به دلیل استفاده فراوانی که در صنعت داشته از اهمیت بالایی بر خوردار می باشند. از این رو در این مقاله به بررسی کامل دیگ بخار پرداخته شده است.
اساس کار دیگ بخار بر اساس تبدیل انرژی گرمایی تولید شده توسط مشعل به انرژی درونی می باشد. در طی این روش انرژی درونی آب افزایش یافته و از حالت مایع به بخار تبدیل می شود. به منظور آشنایی بیشتر با بویلر ها در این مقاله ابتدا به فرآیند تولید بخار، انواع بویلر، اجزاء تشکیل دهنده بویلر فایرتیوب، کاربرد بویلر پرداخته می شود.
فرآیند تولید بخار
به حالت سوم ماده (حالت گازی) برای آب، بخار گفته می شود. این حالت به دلیل گرمای تبخیر بالا، انرژی زیادی در خود ذخیره نموده و باعث انتقال حرارت بالا می شود. همچنین به دلیل فشاری که در سیستم های بخار ایجاد می شود بدون نیاز به پمپ و از طریق فشار می توان بخار را در مسیر جابجا نمود.
با توجه به اهمیت بالا بخار در صنعت به منظور تولید بخار با کیفیت، متداوم و با فشار بالا معمولا از دیگ بخار در این زمینه استفاده می شود. در بویلر ها، آب درون لوله و یا درام (بسته به نوع دیگ بخار) توسط مشعل گرم شده و به سیستم های مصرف کننده انتقال داده می شود.
انواع دیگ بخار
دیگ های بخار بر اساس کاربرد هایی که دارند می توانند انواع گوناگونی داشته باشند. این دسته بندی ها براساس ماده سازنده بویلر، نحوه جهت گیری بویلر، نحوه حرکت سیال در بویلر دسته بندی می شود. (در بخش انواع بویلر به بررسی این موارد پرداخته شده است.)
در حالت کلی یکی از مهم ترین دسته بندی های دیگ بخار، دسته بندی بر اساس نحوه حرکت سیال می باشد. در حالت که آب از درون لوله ها عبور نموده و سطح بیرونی لوله آتشخوار توسط مشعل گرم شود، بویلر از نوع واتر تیوب (Watertube steam boiler) بوده و در حالتی که آب درون محفظه (درام) جمع شده و گاز های داغ حاصل از مشعل از درون لوله عبور نماید، به این بویلر ها، بویلر فایر تیوب (Watertube steam boiler) گفته می شود.
بویلر واتر تیوب
همانطور که گفته شد اساس کار بویلر بر اساس حرکت آب درون لوله می باشد. در بویلر واترتیوب این روش مشعل سطح خارجی لوله ها را توسط گاز های داغ حاصل از احتراق گرم نموده و با انتقال حرارت به درون لوله آب درون لوله ها را به بخار تبدیل می نماید. بخار حاصل به منظور ذخیره در درام بالای دیگ ذخیره شده و آماده استفاده می باشد. در این روش به دلیل سطح حرارتی بالایی که لوله ها ایجاد می نماید و همچنین گردش آب در سیستم بخار با سرعت بالا تری تولید می شود. همچنین فشار بخار تولیدی در این روش نسبت به بویلر های فایتیوب بیشتر می باشد. (جهت آشنایی با انواع بویلر های واتر تیوب به صفحه دیگ بخار واترتیوب مراجعه نمایید.)
بویلر فایر تیوب
دیگ بخار فایرتیوب بر عکس بویلرهای واتر تیوب، لوله های آتشخوار توسط دارم نگه دارنده آب احاطه شده است. در این روش ابتدا گاز های احتراق حاصل از مشعل از کوره عبور نموده، سپس وارد وارد پاس دوم از لوله های آتش خوار می شوند. این مسیر تا خروج گاز های داغ از دودکش ادامه پیدا می کند. گازهای درون لوله ها و کوره، توسط سطح داخلی گرما را به آب درون درام منتقل نموده و باعث تبخیر شدن آب می شوند.
در حالت حالت کلی بویلر فایر تیوب را بر اساس تعداد مسیر های عبوری گاز داغ دسته بندی می نمایند که معروف ترین آن ها بویلر فایرتیوب سه پاس می باشد. (جهت آشنایی با انواع بویلر های فایر تیوب به صفحه دیگ بخار فایرتیوب مراجعه نمایید.)
بخار حاصل در این بویلرها باعث ایجاد فشار در این سیستم ها می شود از این رو سیستم های کنترلی مختلفی در مسیر قرارگرفته تا ایمنی دیگ تامین شود. این سیستم ها همچنین جهت افزایش راندمان و عمر مفید دستگاه نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
کاربرد بویلر
با توجه به تقسیم بندی بویلرها، کاربرد آن ها را نیز می توان به همان صورت تقسیم نمود. در بویلر های واتر تیوب برای صنایع بزرگ که نیاز به تامین بخار به مقدار بسیار زیاد می باشد استفاده می شود. از این رو از این دیگ های بخار در صنایع نیروگاهی، پالایشگاهی و پتروشیمی استفاده می شود.
از دیگ بخار فایر تیوب در صنایع کوچک شامل صنایع غذایی، چرم، پارچه، پلیمر و دیگر موارد استفاده می شود. به منظور آشنایی بیشتر با انواع کاربرد های دیگ بخار به بخش کاربرد بویلر مراجعه نمایید.
اجزاء تشکیل دهنده بویلر فایرتیوب
اجزای اصلی دیگ بخار را می توان به سیستم بخاردهی، احتراق و سیستم های کنترلی تقسیم نمود. در شکل زیر اجزاء تشکیل دهنده دیگ بخار فایر تیوب شرکت نوین بخار نشان داده شده است.
1) مشعل بک وارد (Backward burner)
2) جعبه دود جلو دیگ (Front Smoke Chamber)
3) پرشر سوییچ (Pressure Switch)
4) فشار سنج (Pressure Gauge)
5) آبنمای مغناطیسی (Magnetic Sight Glass)
6) کنترل سطح آب مغناطیسی (Magnetic Level Control)
7) سوپاپ اطمینان (Safety Valve)
8) شیر خروجی بخار (Output Steam Valve)
9) دریچه آدم رو (Manhole)
10) لوله های آتشخوار (Smoke Tube)
11) رپر (Wrapper)
12) دودکش خروج گاز (Exhaust)
13) کوره آکاردئونی (Corrugated Furnace)
14) پاگرد (Skid)
15) شیر زیر موبری (Sequencing Valve)
16) تابلو برق کنترل سیستم (Electrical Control Panel)
17) شیر تغذیه آب ورودی (Water Feed Valve)
18) پمپ تغذیه آب ورودی (Water Feed Pump)
19) دریچه بازدید (Inspection Hole)
20) جعبه دود عقب دیگ (Rear Smoke Chamber)
محصولات ما
به منظور آشنایی با محصولات شرکت نوین بخار می توانید به صفحه محصولات مراجعه نماید. همچنین جهت آشنایی مستقیم و خرید دیگ بخار می توانید به صفحه خرید بویلر مراجعه نمایید. در صورت نیاز به خرید مشعل نیز می توانید به اینجا مراجعه نمایید.
مزایای دیگ بخار شرکت نوین بخار شامل آکاردئونی بودن کوره در همه ظرفیت ها می باشد. این ویژگی علاوه بر افزایش سطح گرمایی جهت انتقال حرارت باعث استحکام مکانیکی و حرارتی در کوره می شود. همچنین تمامی بویلر های شرکت نوین بخار از نوع عقب تر (وت بک) بوده که علاوه بر افزایش راندمان باعث افزایش عمر مفید دیگ بخار می شود. تعداد لوله بالاتر در بویلرهای شرکت نوین بخار باعث افزایش سرعت بخاردهی در زمان کمتر می شود.
سلام
بسیار مطلب مفیدی بود، از شما سپاسگزارم
ممنونم.بسیار جامع وآموزنده بود.لطفا مجددا مطالب زیباتون رو با ما به اشتراک بزارید